Aurinkopaneelit, jotka soveltuvat mökille, ovat 12 volttisia (12V) ja wattimääriltään 15W - 160W. Aurinkopaneeli on erittäin suosittu lisätarvike mökillä, sillä siitä saa virtaa erilaisiin mukavuuksiin, kuten tarkoitukseen sopiviin kodinkoneisiin, lämmittimiin, vesipumppuihin sekä moneen muuhun.
Ohuemmat 35W, 55W ja 80W kaarevat aurinkopaneelit soveltuvat hyvin veneisiin ja asuntovaunuihin. Asuntovaunun kattoon sopii liimattavaksi myös tavallinen alumiinireunainen paneeli. Näin saat virtaa niin jääkaapille kuin kaasulieden sytytyselektroniikalle! Aurinkopaneelit on nyt helppo tilata suoraa verkkokaupastamme.
Mökillä tai loma-asunnolla sijaitseva aurinkopaneeli toimii käytännössä niin, että auringosta säteilevät fotonit osuvat paneelin valokennoihin, joissa olevien alkuaineiden, kuten piin (Si), elektronien liike muodostaa sähköä ns. valosähköisen ilmiön avulla. Kennojen tuottama sähkö johdetaan kaapeleita pitkin ensin aurinkosähköjärjestelmän seuraavaan osaan eli lataussäätimeen ja siitä eteenpäin mm. akkuun.
Aurinkopaneeli on mökille asennettavan aurinkosähköjärjestelmän kulmakivi. Sitä ilman järjestelmä ei luonnollisestikaan toimi eikä tuota sähköä tarvittaville mökin mukavuuksille. Aurinkopaneeliteknologia on kehittynyt huimasti sen alkuajoista; nykyään paneelit ovat energiatehokkaampia kuin esimerkiksi 10 vuotta sitten, sekä verrattain edullisempia.
Aurinkopaneeleista puhuttaessa puhutaan usein myös paneelien hyötysuhteesta, eli siitä, kuinka monta prosenttia auringonvalosta paneeli pystyy muuttamaan sähköenergiaksi. Ensimmäisten aurinkopaneelien hyötysuhde 1950-luvulla oli melko mitätön; noin 2–10 %, mutta nykyään monet kuluttajatason paneelit voivat tuottaa sähköä noin 20 % hyötysuhteella. Paneelin hyötysuhteeseen vaikuttavat monet tekijät, kuten kennojen rakenne ja kennoissa käytettävät alkuaineet ja niiden määrät.
Aurinkoenergia on joka tapauksessa hyvin järkevä ja ympäristön kannalta kestävä tapa tuottaa sähköä mökille ja loma-asuntoihin. Aurinkoenergia on itsessään täysin saasteetonta, mutta tietenkin paneelien ja aurinkosähköjärjestelmän muiden osien valmistukseen ja raaka-aineiden hankintaan ja jalostukseen kuluu energiaa ja luonnonvaroja, eivätkä järjestelmän mitkään komponentit ole käytännössä ikuisia. Myös aurinkopaneelien hyötysuhde ja sähköntuotto-ominaisuudet laskevat vuosien mittaan, jolloin ne on jossakin vaiheessa uusittava. Silloin järjestelmän uusittavat osat on kierrätettävä asianmukaisesti, jolloin kierrätysmateriaaleja voidaan hyödyntää uusien osien valmistuksessa.